Heel vaak krijg ik de vragen “Waarmee komen mensen eigenlijk naar jou toe?” of “Kun je een voorbeeld noemen waarmee iemand naar jou toekomt?” en “Wie komen er dan naar jou toe?”. Daarom dacht ik, ik ga een blog schrijven over redenen voor een bezoek aan een sportpsycholoog.
 
Wie bezoeken een prestatie- en sportpsycholoog?
Het antwoord is simpel, namelijk iedereen. Van jong tot oud, in alle soorten sporten, maar zeker ook mensen die in hun werk of dagelijks leven moeten of willen presteren of mensen die zich bekommeren om een van de hiervoor genoemde mensen. Natuurlijk zijn ‘sporters’ de meest voorkomende groep en daarom heb ik hier ook de meeste voorbeelden van, maar ik sluit de andere groepen zeker niet uit. Juist niet.
 
Waarmee gaan mensen naar een prestatie- en sportpsycholoog?
Het antwoord op deze vraag is oneindig. Toch wil ik graag inzicht bieden in mogelijke onderwerpen waarmee iemand bij een sportpsycholoog komt. Iedereen die naar een sportpsycholoog toe komt heeft een unieke situatie. Deze unieke situatie kan, en mag ik bovendien vanwege beroepsgeheim, ik niet schetsen. Maar, ik kan je wel algemene onderwerpen vertellen waarmee iemand naar een sportpsycholoog toe zou kunnen komen. Daarom heb ik hieronder een rij veelvoorkomende onderwerpen opgesomd:
 
1. Omgaan prestatiedruk
2. Omgaan met wedstrijdspanning
3. Omgaan met werkdruk
4. Het combineren van sport en studie/school
5. Het combineren van werk en studie/school
6. Het combineren van sport en werk, etc.
7. Omgaan met acute/chronische stress
8. Het leggen van een te hoge lat voor jezelf
9. Motivatieproblemen
10. Bewustwording/herkennen van bepaalde problematiek
11. Problemen in de samenwerking in een team
12. Inbouwen van routines
13. Jezelf ontwikkelen op ieder vlak naar keuze
14. Willen leren visualiseren
15. Het behalen van teamdoelen
16. Inzicht in je persoonlijkheidskenmerken
17. Omgaan met tegenslagen
18. Bewustwording van valkuilen
19. Leven na topsport
20. Ontwikkelen van een positieve mindset
21. Effectief trainen/werken
22. Etc.
 
Bij het maken van deze lijst merk ik dat ik nog heel veel meer kan benoemen, maar dit zijn (naar mijn mening) de belangrijkste onderwerpen. Is er een onderwerp dat volgens jou echt niet in deze lijst mag missen? Laat het mij dan weten via het contactformulier!
 
Met de hierboven beschreven onderwerpen hoop ik dat het voor jou nu een stuk duidelijker is. Heb je vragen? Ook bij twijfel is het slim om contact op te nemen met een sportpsycholoog. Als sportpsycholoog en blogger over sportpsychologische onderwerpen sta ik altijd open om jouw vragen te beantwoorden.

Redenen voor een bezoek aan een sportpsycholoog

Gepubliceerd op 22 april 2020 om 15:34