Iedereen wordt getroffen door het coronavirus, ook (top)sporters. Sportverenigingen zijn dicht en de sportevenementen zijn afgelast. Veel mensen balen hiervan, maar het tempo waarmee het COVID-19 virus zich verspreidt ligt enorm hoog. Waarschijnlijk ligt het zelfs hoger dan wij ons kunnen voorstellen en hierdoor zijn alle maatregelen die we treffen noodzakelijk. De regels kent iedereen inmiddels wel. Waar ik zelf gelukkig van word is het feit dat we (nog steeds) naar buiten mogen. Het is een fijn idee en dat is iets wat veel mensen denken, want de drukte in de parken is toegenomen. Voordat het Corona virus in het nieuws was zag ik lang niet zo veel hardlopers en wandelaars als nu. Hoewel ik het super goed vind om te zien dat mensen hun conditie op peil houden en dat gezinnen massaal erop uit gaan, zit daar ook de valkuil om je niet aan de anderhalve meter te houden. Blijf in beweging, maar blijf je ook houden aan die anderhalve meter.

In deze blog wil ik jullie graag meenemen in de term motivatie. Wanneer ik aan iemand vraag Wat motiveert jou? krijg ik vaak hele algemene antwoorden, zoals Ik wil fit blijven/worden of Ik wil afvallen. Deze antwoorden zijn dusdanig algemeen dat jouw eigen motieven worden vervaagd. Ik daag je daarom uit om jouw uiteindelijke doel, dus jouw motivatie, persoonlijker en specifieker te maken. Wat is jouw persoonlijke drijfveer om te gaan sporten? Ik ben zelf een hardloper en daarom gebruik ik in deze blog voorbeelden uit het hardlopen. Een voorbeeld hiervan is Ik wil 10 kilometer kunnen hardlopen over twee maanden (snelheid maakt niet uit) omdat ik dit na mijn blessure niet meer heb kunnen doen en het mij daarom enorm veel voldoening geeft. Dus, maak je doel persoonlijk en specifiek, dit motiveert!

Naast lange termijn doelen bestaan er ook andere soorten doelen met verschillende functies. Eén daarvan is het korte termijn doel en deze kan naast motivatie er ook voor zorgen dat je je houdt aan je plan. Dit betekent dat je een (hardloop) schema gaat opstellen. Voor iedere sessie en week stel je op hoe ver je gaat hardlopen en wanneer je dit precies gaat doen. Daarbij is het belangrijk dat je het korte termijn doel niet te hoog stelt. Op deze manier is het duidelijk wat jou te doen staat.

Je kunt daarna nóg dieper op de doelen ingaan. Zo zijn er taakdoelen waar je je tijdens een sessie op kunt focussen. Denk aan het verbeteren van je techniek of concentreer je op je ademhaling. Kies één of twee van deze taken voor jezelf uit, ga er tijdens je trainingssessie mee aan de slag en ga na de trainingssessie voor jezelf na hoe dit ging. Hier haal je namelijk ook energie uit en dit motiveert om je tijdens de volgende sessie te focussen op een nieuw (taak)doel. 

Laat de moed niet zakken als je een taakdoel niet hebt behaald. Concentreer je op de positieve aspecten van bewegen. Ga voor jezelf na wat er positief is en waarom. Herstel je taakdoel zo nodig. Dit kan zijn door de focus op iets anders te leggen tijdens je sessie of je taakdoel te vergemakkelijken. Ook wanneer je moeite hebt met het beginnen van je trainingssessie kun je het beste op de positieve aspecten focussen, bijvoorbeeld Na de sessie voel mij goed en voldaan of Als ik eenmaal bezig ben weet ik zeker dat ik het leuk vind. Er is een kans dat er tegenargumenten ontstaan in je hoofd. Wanneer je dit ervaart probeer dan niet over de trainingssessie na te denken, maar focus je op iets (totaal) anders zoals de praktische zaken van het hardlopen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het aandoen van je sportkleding en hoe je deze aandoet. Zo neem je afstand van de demotiverende factoren en houd je je aan je plan. Routines kunnen hierbij helpen, maar hier kom ik in een latere blog op terug.

Wat heeft deze blog jou opgeleverd? Wat ga je nu anders doen voor, tijdens of na je trainingssessie? Schrijf voor jezelf op hoe je alles aanpakt. Kom je er alsnog niet uit? Schroom dan niet om contact met mij op te nemen. Ik help je graag verder in een (video) bel sessie. 

Hoe doelen stellen motiveert

Gepubliceerd op 29 maart 2020 om 15:00